søndag 13. januar 2013

Skikkelig Ertesuppe


Jeg vokste opp med at ertesuppe var en todelt middag. Først suppen, så kjøtt, flesk, poteter, kålrabi og selvfølgelig sennep. Altså god gammeldags erter, kjøtt og flesk. Men vi betegnet det aldri som noe annet enn ertesuppe hjemme hos oss.
Da jeg første gang serverte min ertesuppe-middag til min mann, ble han nærmest satt ut, for det var ikke det samme han hadde vokst opp med. For han var ertesuppe SUPPE, ferdig snakka! Vi hadde en del diskusjoner om dette i etterkant, men etter elleve år sammen har vi kommet til et kompromiss, en midt i mellom greie, som vi fortsatt kaller ertesuppe.
Jeg er veldig glad i suppe, alle typer suppe faktisk, men skal jeg BARE ha suppe til middag vil jeg at suppen skal minne mer om en gryterett enn en tynn suppe, det skal være litt tygg. Og denne "kompromiss ertesuppen" vår er veldig nær en gryterett. Oppskriften jeg gir dere her blir en stor og generøs porsjon som holder til middag i to dager, pluss litt kveldskos.

Du trenger:
500 g tørkede gule erter (disse legger du i vann kvelden i forveien)
1 stor svineknoke, som bør være på minst 1 1/2 kg. Jeg bruker røkt, men det er en smakssak
1 stor gul løk
1 stor purre
5-6 gulrøtter
1 kålrot
1 dampepøse, evt Vossakorv om du ikke får tak i dampepølse
8 poteter i terninger
Vann

Hell vannet av de bløtlagte ertene. Hakk løken, snitt purren, skjær gulrøttene i skiver og kålroten i terninger. Rør alle grønnsakene sammen med ertene, legg knoken oppå og hell over nok vann så knoken dekkes med vann. Sett på til koking. Når suppen koker setter du ned varmen til medum/lav varme og la den stå og småputre i to-tre timer, eller til du ser at kjøttet har løsnet fra beinet på knoken.
Fisk opp knoken og legg den til avkjøling. Om du bruker dampepølse legger du den nå i suppen, så den får trekke i ca en time. Bruker du Vossakorv trenger ikke den trekke. Etter ca en time fisker du opp dampepølsen og legger den til avkjøling. Mens pølsen avkjøles, renser du knoken, altså plukker av kjøttet beinet. Riv eller skjær kjøttet i små biter og ha det oppi suppen igjen. Fjern skinnet fra pølsen og skjær den i små biter eller skiver, og ha de også oppi suppen sammen med potetene.
La så suppen stå ca 20-30 minutter til, før du serverer suppen i store gode porsjonsboller.
Jeg salter aldri ertesuppen før den serveres, for det er sjelden det er behov for det, da knoken og pølsen er relativt salt.
Personlig liker jeg å smake til min porsjon med litt sennep og pepper.

1 kommentar:

  1. Interessant oppskrift. Rett gjerne "Dampepøse" -> pølse :)

    SvarSlett