søndag 13. januar 2013

Ovnsbakt KotelettgryteDenne retten har mamma'n min laget i snart 30 år, og den slår fortsatt like godt an. Første gang jeg fikk den servert var jeg 8 år gammel, og hadde nettopp fått det for meg at jeg ikke likte tomat, med mindre den kom ut av en ketsjupflaske, så jeg fikk en kotelett tørket fri for tomat, og var veldig fornøyd med det. Men litt senere på kvelden stod fortsatt formen med rester i på kjøkkenbenken, og jeg bare måtte smake litt på sausen. Og godt var det at jeg var såpass eventyrlysten, for siden den gang har dette vært en av mine favoritter på middagsbordet.  Mamma lager den alltid i en stor ildfast form, men jeg lager den alltid i enten en dyp ildfast bolle eller i en jerngryte, det er mest fordi jeg alltid søler og brenner meg når jeg skal ha den ildfaste formen ut av ovnen. 

Du trenger:


Ca 1 kg koteletter, i dag ble det svinekoteletter, men jeg foretrekker nakkekoteletter
1 stor rød paprika
1-2 gulrøtter (kan sløyfes, jeg bruker gulrot i tomatsaus for å nøytralisere syren i tomatene litt, for å slippe og få så mye halsbrann)
Ca 300 g frisk sjampinjong, eller om du som meg bare finner tørre gamle sjampinjonger når du kommer litt seint i butikken, tar du to bokser skivede sjampinjonger.
2 bokser hakkede tomater
4-5 dl fløte, jeg bruker kremfløte, men matfløte duger også 
Salt og pepper, samt urter eller krydder du er glad i, og en god klatt smør. (her i huset er ikke margarin velkommen, her går det kun i meierismør. Men jeg skal ikke fanatisk overtale deg til det, bruk margarin eller olje om du foretrekker det:)


Sett ovnen på 180 grader

Riv gulroten om du velger å ha i gulrot, og skjær paprikaen i strimler. Skjær sjampinjong i skiver, evt hell vannet av de hermetiske sjampinjongene. Når jeg bruker frisk sjampinjong freser jeg de i litt smør.

Salte og pepre kotelettene og brun dem ved medium-sterk varme i godt med smør, ett par minutter på hver side.

Legg de brunede kotelettene i en ildfast form og strø over gulrot, paprika, sjampinjong og hell over de hakkede tomatene. Jeg pleier også og helle over stekefettet fra pannen.  Velger du å bruke en dyp bolle eller gryte må du legge dette i to lag, sånn at alle kotelettene får godt med grønnsaker og tomat over seg. Smak til med det krydderet og urtene du liker best.


Sett den i ovnen og la den kose seg i minst en time, jeg lar den stå opp til to timer, jo lenger den står, jo mørere blir kotelettene.
Når du kjenner at kotelettene er møre nok, tar du de ut av ovnen og heller over fløten. Nå skal de ikke inn i ovnen igjen, nå skal de bare stå og kose seg og hvile i 10-15 minutter mens fløten "setter seg".  


For meg er dette en middag jeg må ha poteter til, men ris eller pasta duger det også. Håper du får lyst til å prøve deg på denne, for den er bare SÅÅÅÅÅ god! 


2 kommentarer:

  1. mmmm så deilig ut :)

    SvarSlett
  2. Denne hadde vi til middag i dag. Var veldig god :-) Takk for at du delte oppskriften! Blir ikke siste gang denne står på vårt middagsbord. Blir ikke siste gang jeg kikker på bloggen din heller :-)

    SvarSlett