lørdag 19. januar 2013

Lady & Landstrykeren KjøttbollerDette er en av de få rettene jeg lager som ALLE liker, og spiser MYE av. Så nok en gang kommer det en oppskrift på en stor porsjon mat. Denne gangen lager jeg sausen helt fra bunnen, men har du tidsnød, eller bare rett og slett ikke orker tanken på å stå og hakke grønnsaker, røre i gryter og styre og ordne, så kan du bytte ut alle de friske grønnsakene jeg bruker her, med 2-3 glass ferdig pastasaus du synes er god. Ta gjerne tre forskjellige typer. Rør de ut med 4 bokser hakkede tomater, og vips, ferdig.

Skal du trå skikkelig til og lage den fra bunnen trenger du følgende:8-10 tomater
3 store gulrøtter
2 løk
4-5 stilker stangselleri
2 rød paprika, jeg bruker en vanlig og en søt, spisspaprika
3 fedd hvitløk
1 terning grønnsaksbuljong
1/2 dl olje, gjerne olivenolje
3 bokser hakkede tomater
Krydder du liker til pastaretter
1 dl fløte

Vi begynner med tomatene. Skjær tomatene i båter og legg de på en bakepapirkledd langpanne. Krydre de med salt, pepper og krydder/urter du liker til pasta, for eksempel oregano, basilikum e.l. Jeg er veldig glad i krydderblandingen som heter Toscana.
Sett tomatene i ovnen ved 180 grader i ca 45 minutter. 

Kutt opp alle grønnsakene så smått du klarer, orker og gidder.

Lekre papptallerkener ;o)
Varm opp oljen i en stor kjele, knus buljongterningen og rør den ut i oljen, ha de hakkede grønnsakene oppi og rør godt.
La det stå uten lokk i ca 5 minutter, rør av og til. Skru ned varmen og legg på lokk. La det stå og godgjøre seg i ca ett kvarter, ha så oppi de bakte tomatene, sammen med de hermetiske tomatene. Skyll boksene med litt vann og ha det også oppi gryta. La sausen stå på svak varme og småkoke under lokk i en times tid.Mens sausen godgjør seg, går vi løs på kjøttbollene.

Til dem trenger du:

1/2 -1 daggammel loff (kommer litt an på størrelsen)
1-2 dl melk
2 fedd hvitløk
1 bunt kruspersille
20 gram revet parmasanost
800 gram kjøttdeig
Salt etter smak
125 gram fersk mozzarella

Grav ut innmaten av loffen og smuldre den i en bolle. Hell melk over, riv hvitløken på rivjern over loffen og melken og rør godt. La det stå og svelle i ca 10 minutter.
Hakk persillen og rør den inn i loffblandingen sammen med parmasanosten. 


Bland inn kjøttdeigen og rør godt, sørg for at kjøttdeigen blir godt blandet med loffblandingen.Skjær mozzarellaen i terninger, og her er det lov å "mævle" litt mozzarella underveis ;o) Og så gjør vi oss klare til å kline litt, vask deg godt på hendene og ta evt ringer av deg.
Ta en god "dæsj" farse i hånden, dytt en mozzarella-terning i midten og rull sammen til en bolle. Jeg liker STORE kjøttboller, størrelsen ligger et sted mellom golfball og tennisball. Skulle farsen ha blitt litt bløt kan du røre inn litt potetmel, så setter den seg.
Legg kjøttbollene på en bakeplate med bakepapir. Stek kjøttbollene i ovnen ved 180 grader i en halvtime. Du kan selvsagt også brune de i en stekepanne, men jeg liker og sette de i ovnen, for det første er det jo mye enklere, og for det andre kan de fort gå litt i stykker når du steker de i pannen.Rør 1 dl fløte ut i sausen.Legg de ferdig stekte kjøttbollene oppi sausen og rør litt forsiktig rundt.La kjøttbollene trekke i sausen i ca. 20-30 minutter. Jo lenger de står, jo bedre blir de.
Mens kjøttbollene trekker setter du på vann til spagetti og koker den som anvist på pakken. Ja, også er det bare å spise og kose seg!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar